"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Maj 23, 2010, 20:55:45



Tytu³: Sajgonki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Maj 23, 2010, 20:55:45
Sk³adniki

•      oko³o 10 sztuk papieru ry¿owego
      
•      30 dag mielonego miêska
      
•      kilka chiñskich grzybów
      
•      kilka sporych pieczarek
      
•      gar¶æ makaronu sojowego
      
•      Â¶rednia marchewka
      
•      cebula
      
•      3-4 li¶cie kapusty pekiñskiej
      
•      pó³ puszki kie³ków sojowych
      
•      sos sojowy
      
•      sól, pieprz, ostra papryka
      
•      olej do sma¿enia
      


Etapy przygotowania

1.      Grzyby chiñskie wrzuciæ do wody i pogotowaæ 30 minut. po tym czasie os±czyæ, odci±æ nó¿ki, a kapelusze pokroiæ w cienkie paseczki. Mielone miêsko, np. wo³owinkê lekko podsma¿yæ z sol± i pieprzem. Przerzuciæ do g³êbokiej miski.
            
2.      Cebulkê pokroiæ w kostkê, podsma¿yæ na z³oto. Pieczarki poddusiæ na patelni z sol±, a potem drobno pokroiæ. Marchewkê pokroiæ w s³upki, tez poddusiæ. Li¶cie kapusty w paskach leciutko podsma¿yæ. Makaron sojowy wrzucic do wrz±tku i zostawiæ pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedziæ i pokroiæ na kilkucentymetrowe paski.
            
3.      Wszystkie sk³adniki farszu wymieszaæ razem, dodaj±c 2 ³y¿ki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostr± paprykê.
            
4.      Ka¿dy p³atek papieru ry¿owego zanurzyæ na moment w ciep³ej wodzie, po³o¿yc na deskê a¿ zmiêknie (p³atki nie powinny siê stykac, bo siê posklejaj±), nak³adaæ farsz i zawijaæ w niewielkie ruloniki. Je¶li robicie ma³e sajgonki wystarczy jeden placuszek ry¿owy, ale mo¿e siê zdarzyæ, ¿e papier siê rwie albo lubicie wiêcej farszu - wtedy ka¿d± sajgonkê zawiñcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawiæ do wyschniêcia papieru ry¿owego. Sma¿yæ krótko w g³êbokim gor±cym oleju. Podawaæ z gotowym s³osko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ads saigo-no-chi szkolamagii drzewcehalabardy ultrawinterfell