Tytu³: Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Maj 23, 2010, 20:54:44 Sk³adniki
• 200 dag m±ki pszennej • 150 dag m±ki kukurydzianej • oliwa z oliwek • woda • 400 dag mielonego • 2 cebule • 2 puszki fasoli czerwonej • 1 puszka pomidorów bez skórki • 1-2 z±bki czosnku • mieszanka chilli (nie przyprawa chilli) • papryczka chilli (lub inne ostra papryczka) • vegeta i só³ • przecier pomidorowy Etapy przygotowania Tortille (pszenno-kukurydziane): 1. M±kê przesiewamy i dodajemy do niej ³y¿kê oliwy i tyle wody, aby wyrabiaj±c uzyskaæ elastyczne ciasto. 2. Odstawiamy je na jakie¶ 20-30 minut. Lepimy kulki o ¶rednicy 4-5 cm i rozwa³kowujemy na bardzo cieniutkie placki. Sma¿ymy na prawie suchej patelni a¿ pojawi± siê takie br±zowe plamki. Je¶li zaczn± siê robiæ pêcherze trzeba je przycisn±æ np. ³opatk± do patelni. 3. Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wype³niamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak nale¶nik. Chilli con carne 1. Chilli con carne mo¿e byæ samodzielnym daniem, ale bêdzie wspaniale smakowa³o równie¿ jako nadzienie do tortilli. 2. Najpierw musimy pokroic cebulê, a pó¼niej j± zeszkliæ. Dodajemy do niej mielone miêso, które rozdrabniamy widelcem na ma³e kawa³ki. Sma¿ymy, a¿ miês± zrobi siê koloru szarego. Rozpuszczamy vegetê w pól szklanki gor±cej wodzy i wlewamy do miêsa z cebul±. Dusimy 10 minut. Wrzucamy pokorjone pomidory, przyprawy,fasole , zmia¿dzone z±bki czosnku, trochê koncentratu. Dusimy jeszcze jaki¶ czas (konsytencja powinna byæ dosyæ gêsta). Je¿eli przygotowujemy chilli con carne jako samodzielne danie, to mo¿emy zabraæ siê do pa³aszowania. 3. Je¶li chcemy wype³niæ nim tortillê , muimy najpierw podgrzaæ ja na parze, przez ¶rodek uk³adamy nadzienie, posypujemy ¿ó³tym serem i zawijamy jak w nale¶nik. Mo¿emy równie¿ popsypaæ tartym serem na wierzch i podgrzaæ w mikrofali. |