Tytu³: Potrawka a'la meksykañskie Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Maj 23, 2010, 20:53:45 Sk³adniki na 4 porcje
• ry¿ (2-3 torebki) • puszka czerwonej fasoli • 30-40 dag miêsa mielonego • cebula • czosnek (2-4 z±bki) • przyprawy (mieszanka meksykañska, chili, pieprz, sól, papryka) • warzywa (kukurydza, ogórek kiszony, papryka, pomidor) • 1/2 szkl przecieru pomidorowego lub koncentrat pomidorowy • oliwa z oliwek (mo¿e byæ inny olej) Etapy przygotowania 1. Ugotowaæ ry¿, wg przepisu na opakowaniu. 2. Cebulê pokroiæ, wrzuciæ na rozgrzany olej, sma¿yæ a¿ siê zeszkli. Wrzuciæ podrobione miêco mielone i sma¿yæ ok 10 min, dodaæ fasolê razem z p³ynem. przykryæ i dusiæ ok 15 min. Co jaki¶ czas mieszaæ i jak wyparuje, to dolewaæ wody. 3. Pokroiæ czosnek i wrzuciæ do reszty. Warzywa (w zale¿no¶ci od upodobania) pokroiæ i dodaæ. Wlaæ przecier pomidorowy, pomieszaæ i dodaæ przyprawy. 4. Wszystko sma¿yæ jeszcze ok 10-15 min, ca³y czas mieszaj±c. Pamiêtaæ o dolewaniu wody. 5. Podawaæ z ry¿em. |