Tytu³: "KAJMAK" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Sierpieñ 26, 2009, 18:50:22 (http://zapodaj.net/images/bed871bfd28c.jpg) Pozwolê sobie zaprosiæ Was do przygotowania s³odkiego kajmaku. Jest wiele przepisów na jego przygotowanie, w Turcji kiedy¶ tak nazywano zsiad³e mleko bawole, obecnie jest to bardzo s³odka masa dodawana do ciast i deserów. Ja znam tylko jeden przepis, potrzebna jest puszka mleka koniecznie s³odkiego skondensowanego...hm i garnek z wod±, w której to zanurzam puszkê i gotujê ponad 3 h. Po tym czasie masa jest gotowa do spo¿ycia. Ostrzegam jednak, by zwróciæ szczególn± uwagê na pe³ne zanurzenie puszki, w przeciwnym razie mo¿e doj¶æ do kuchennej eksplozji. Równie istotn± rzecz± jest odczekanie, by masa ciut ostyg³a przed otwarciem puszki co równie¿ zabezpieczy przed ewentualnymi niespodziankami. Masa jest pyszna, kupujê do niej korpusy deserowe a po wype³nieniu ich kajmakiem dekorujê przewa¿nie orzechami czy bit± ¶mietan± - zapewniam PPPPPYCHAAAAAA ;D |