Tytu³: Sa³atka pekiñska z kurczakiem Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Czerwiec 04, 2009, 09:34:58 Sk³adniki:
40 dag piersi z kurczaka, 1 niedu¿a kapusta pekiñska, ser feta, puszka czarnych oliwek bez pestek, puszka kukurydzy, 2 pomidory, 1 ¶wie¿y ogórek, pêczek rzodkiewki, ³y¿eczka przyprawy „kebab”, t³uszcz, olej do sma¿enia, 2 ³y¿ki ketchupu, 0,5 szklanki majonezu, 4 ³y¿ki ¶mietany 12%, 2 z±bki czosnku, sól, pieprz. Jak przyrz±dziæ? Miêso pokroiæ na drobne kawa³ki, obsypaæ przypraw±, usma¿yæ na ma³ej ilo¶ci t³uszczu. Kapustê, pomidory, ogórek, oliwki pokroiæ. Kapustê lekko posoliæ. Czosnek zmia¿d¿yæ, dodaæ do majonezu i ¶mietany, przyprawiæ sol± pieprzem i dok³adnie wymieszaæ. Miêso, warzywa, kukurydzê, oliwki uk³adaæ warstwami. Ka¿d± warstwê polaæ niewielk± ilo¶ci± sosu majonezowego i odrobin± ketchupu. Wierzch przybraæ pokrojonym w kostkê serem feta. Wstawiæ do lodówki na oko³o godzinê w celu po³±czenia smaków. |