Tytu³: Nale¶nikowa zapiekanka Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Marzec 13, 2009, 21:40:30 Sk³adniki:
Ciasto: 1 szklanka m±ki pszennej, 1 jajo, 1 szklanka mleka, ½ szklanki wody, 1 ³y¿ka oleju, szczypta soli. Nadzienie: 2 czosnkowe serki twaro¿kowe (40 dag), 2 ³y¿ki ¶mietany 12%, 1 pêczek szczypiorku, sól. Sos: 2 ³y¿ki mas³a, 2 ³y¿ki m±ki pszennej, 1 szklanka mleka, 1 szklanka ¶mietany 12%, ½ ³y¿eczki mielonej ga³ki muszkato³owej, sól i pieprz. 1 ³y¿ka mas³a do wysmarowania naczynia ¿aroodpornego, 5-7 ³y¿ek sera ¿ó³tego do posypania zapiekanki. Jak przyrz±dziæ? Aby przygotowaæ ciasto nale¶nikowe miksujemy m±kê z jajkiem oraz mlekiem i wod±. Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy. Ciasto powinno poczekaæ na sma¿enie ok. 15 minut. Zawarto¶æ oleju w cie¶cie powoduje, ¿e u¿ywamy odrobiny t³uszczu tylko do pierwszego nale¶nika. Po usma¿eniu wszystkich placków uk³adamy je na talerzu i zawijamy w torbê plastikow±. Twaro¿ki mieszamy ze ¶mietank± i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku. Nale¶niki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony. Naczynie ¿aroodporne smarujemy mas³em i wk³adamy do niego ruloniki. W garnuszku rozgrzewamy mas³o na sos. Kiedy siê rozpu¶ci, dodajemy m±kê i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a nastêpnie ¶mietank± na g³adki jednolity sos. Podgrzewamy go jeszcze doprawiaj±c ga³k± muszkato³ow±, a kiedy siê zagotuje tak¿e sol± i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem nale¶niki w naczyniu ¿aroodpornym. Ca³o¶æ posypujemy serem ¿ó³tym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Na pocz±tku naczynie powinno byæ przykryte, ale po kilku minutach pokrywkê zdejmujemy, ¿eby ser ³adnie siê zapiek³. Jak podawaæ? Po wyjêciu z piekarnika posypujemy odrobin± szczypiorku i podajemy bez dodatków. |