Tytu³: Gulasz z ¿o³±dków Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Marzec 05, 2009, 14:08:26 Sk³adniki:
1 kg oczyszczonych kurzych ¿o³±dków, 1 du¿a cebula, 1 ³y¿ka smalcu, sól, pieprz i ostra papryka. Jak przyrz±dziæ? ¯o³±dki myjemy, doczyszczamy i kroimy, tylko te wiêksze, na pó³. Gotujemy w garnku wodê i kiedy bêdzie wrza³a, wrzucamy miêso. Po oko³o 5 minutach na powierzchni wytworzy siê piana. Odlewamy wodê i p³uczemy ¿o³±dki w ciep³ej wodzie. Przek³adamy je do czystego garnka i zalewamy tak± ilo¶ci± wody, by jej powierzchnia przykrywa³a kawa³ki miêsa. Ca³o¶æ wstawiamy na ma³y ogieñ. W miêdzyczasie kroimy cebulê w du¿± kostkê i sma¿ymy j± przez chwilê na smalcu. Dodajemy j± do garnka wraz z sol±, pieprzem i ostr± papryk±. Gotujemy do miêkko¶ci, mniej wiêcej godzinê. Jak podawaæ? Gulasz z ¿o³±dków jest uniwersalny - pasuje do ry¿u, makaronu, ziemniaków i prawie wszystkich kasz. Najlepszym za¶ dodatkiem s± ogórki kiszone i kiszona kapusta. Tytu³: "Gulasz z ¿o³±dków" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Marzec 27, 2009, 10:55:34 (http://images20.fotosik.pl/330/ff8c52b3360d1a1amed.jpg) Na rynku udostêpniono tak wiele gatunków miês, ¿e rzadko kiedy korzystamy z dawnych przepisów naszych babæ, zamieniaj±cych podroby w pyszne miêsne dania. Tradycyjnym daniem w¶ród tych przepisów jest w³a¶nie podany przez Ciebie Dorko - gulasz z kurzych ¿o³±dków, które potrafi± smakiem przypominaæ jak najlepsz± cielêcinkê. Warto wiêc ¿o³±dki reklamowaæ, bo w przeciwieñstwie do innych podrobów, nie gromadz± w sobie toksyn i po niewielkiej obróbce s± wyj±tkowo zdrowe i po¿ywne. :) |