Tytu³: Parzybroda Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Luty 16, 2009, 18:54:16 Sk³adniki:
0,5 kg bia³ej kapusty, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler, 1 cebula, 3 ziemniaki, kostka warzywna lub bulion, 2 li¶cie laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 10 dag s³oniny, ³y¿ka m±ki, natka pietruszki, sól, pieprz. Jak przyrz±dziæ? Kapustê kroimy do¶æ grubo, marchew w plasterki, pietruszkê, seler, ziemniaki w kostkê. Do garnka z dwoma litrami wody wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, dodajemy kostkê warzywn±, li¶cie laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu oko³o 25 minut. S³oninê kroimy w kostkê i sma¿ymy na patelni, a¿ siê wytopi i pozostan± chrupi±ce skwarki. Dodajemy pokrojon± cebulê i sma¿ymy a¿ siê zarumieni. Nastêpnie na patelniê wsypujemy ³y¿kê m±ki, mieszamy i tak przygotowan± zasma¿kê dodajemy do zupy. Zupê przyprawiamy sol± i pieprzem, posypujemy natk± pietruszki. |