Tytu³: Domowy pasztet Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Styczeñ 31, 2009, 15:58:18 Sk³adniki:
0,5kg miêsa wo³owego, 0,5 kg miêsa wieprzowego (³opatka), 0,5 kg surowego boczku, 0,5 kg miêsa drobiowego (mog± byæ udka), 0,25 dag w±tróbki drobiowej, 1 du¿a marchew, 1 ¶rednia pietruszka, 1 niedu¿y seler, 2 cebule, 2 li¶cie laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, ³y¿ka majeranku, ³y¿eczka ¶wie¿o startej ga³ki muszkato³owej, 2 bu³ki, 3 jaja, sól, pieprz. Jak przyrz±dziæ? Na lekko rozgrzanym t³uszczu podsma¿amy posiekan± cebulê, dodajemy oczyszczon± z b³on w±tróbkê i razem sma¿ymy 2-3 minuty. Ca³o¶æ odstawiamy do wystygniêcia. Wszystkie gatunki miês kroimy na kawa³ki i gotujemy w niedu¿ej ilo¶ci wody. Do gotuj±cego siê miêsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, li¶cie laurowe, ziele angielskie. Ca³o¶æ gotujemy do miêkko¶ci. Wyjmujemy ugotowane miêso i warzywa, studzimy. Usuwamy zio³a. W pozosta³ym wywarze moczymy bu³ki. Przez maszynkê do miêsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane miêso, w±tróbkê z cebul±, lekko odci¶niête bu³ki i warzywa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, ga³kê muszkato³ow±, sól, pieprz i wszystko dok³adnie wyrabiamy. Je¿eli masa jest zbyt gêsta, dodajemy kilka ³y¿ek wywaru. Ca³o¶æ przek³adamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchniê. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni oko³o 1,5 godziny. Na powierzchni musi utworzyæ siê przypieczona skórka. |