"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Styczeñ 31, 2009, 15:58:18



Tytu³: Domowy pasztet
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Styczeñ 31, 2009, 15:58:18
Sk³adniki:


0,5kg miêsa wo³owego,
0,5 kg miêsa wieprzowego (³opatka),
0,5 kg surowego boczku,
0,5 kg miêsa drobiowego (mog± byæ udka),
0,25 dag w±tróbki drobiowej,
1 du¿a marchew,
1 ¶rednia pietruszka,
1 niedu¿y seler,
2 cebule,
2 li¶cie laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
³y¿ka majeranku,
³y¿eczka ¶wie¿o startej ga³ki muszkato³owej,
2 bu³ki,
3 jaja,
sól, pieprz.



Jak przyrz±dziæ?


Na lekko rozgrzanym t³uszczu podsma¿amy posiekan± cebulê, dodajemy oczyszczon± z b³on w±tróbkê i razem sma¿ymy 2-3 minuty.

Ca³o¶æ odstawiamy do wystygniêcia.

Wszystkie gatunki miês kroimy na kawa³ki i gotujemy w niedu¿ej ilo¶ci wody.

Do gotuj±cego siê miêsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, li¶cie laurowe, ziele angielskie.

Ca³o¶æ gotujemy do miêkko¶ci.

Wyjmujemy ugotowane miêso i warzywa, studzimy.

Usuwamy zio³a.

W pozosta³ym wywarze moczymy bu³ki.

Przez maszynkê do miêsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane miêso, w±tróbkê z cebul±, lekko odci¶niête bu³ki i warzywa.

Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, ga³kê muszkato³ow±, sól, pieprz i wszystko dok³adnie wyrabiamy.

Je¿eli masa jest zbyt gêsta, dodajemy kilka ³y¿ek wywaru.

Ca³o¶æ przek³adamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchniê.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni oko³o 1,5 godziny.

Na powierzchni musi utworzyæ siê przypieczona skórka.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

szkolamagii dacjaforum kluczzmierzchu drzewcehalabardy lionesrp