Tytu³: karczek duszony w sosie rozmarynowo- jarzynowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Styczeñ 18, 2009, 20:40:33 karkówka, 1 kg
marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 ma³y czosnek, 2 z±bki rozmaryn, kolendra, papryka s³odka, sól, pieprz, dodaj do ulubionych drukuj przepis powiadom znajomego oceñ przepis aktualna ocena: 3,60 Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min Karkówkê kroimy na plastry ok 0,5 cm, plaster dzielimy na 3 czê¶ci i rozbijamy. ka¿dy plaster polewamy olejem solimy, pieprzymy, posypujemy obficie papryk± s³odk±, rozmarynem i niewielk± ilo¶ci± ziarenek kolendry. Tak przyprawione bitki uk³adamy warstwami w misce - na ka¿d± bitkê k³adziemy wcze¶niej pokrojony na cienkie listki czosnek. Karkówkê z przyprawami wk³adamy do lodówki na kilka godzin. Oprószamy bitki w m±ce i podsma¿amy, po czym przek³adamy do garnka podlewamy wrz±tkiem i dusimy na ma³ym ogniu pod przykryciem ok 50 min. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojon± w³oszczyznê. Dusimy jeszcze 15 min i przyprawiamy sosik do smaku. Na zdjêciu bitki podane ze ¶widerkami i warzywkami ugotowanymi na parze. |