Tytuł: karczek duszony w sosie rozmarynowo- jarzynowym Wiadomość wysłana przez: dorka699 Styczeń 18, 2009, 20:40:33 karkĂłwka, 1 kg
marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 maÂły czosnek, 2 zÂąbki rozmaryn, kolendra, papryka sÂłodka, sĂłl, pieprz, dodaj do ulubionych drukuj przepis powiadom znajomego oceĂą przepis aktualna ocena: 3,60 Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min KarkĂłwkĂŞ kroimy na plastry ok 0,5 cm, plaster dzielimy na 3 czĂŞÂści i rozbijamy. kaÂżdy plaster polewamy olejem solimy, pieprzymy, posypujemy obficie paprykÂą sÂłodkÂą, rozmarynem i niewielkÂą iloÂściÂą ziarenek kolendry. Tak przyprawione bitki ukÂładamy warstwami w misce - na kaÂżdÂą bitkĂŞ kÂładziemy wczeÂśniej pokrojony na cienkie listki czosnek. KarkĂłwkĂŞ z przyprawami wkÂładamy do lodĂłwki na kilka godzin. OprĂłszamy bitki w mÂące i podsmaÂżamy, po czym przekÂładamy do garnka podlewamy wrzÂątkiem i dusimy na maÂłym ogniu pod przykryciem ok 50 min. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojonÂą wÂłoszczyznĂŞ. Dusimy jeszcze 15 min i przyprawiamy sosik do smaku. Na zdjĂŞciu bitki podane ze Âświderkami i warzywkami ugotowanymi na parze. |