Tytu³: Zupa cebulowa Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Styczeñ 12, 2009, 21:39:58 wywar miêsny lub warzywny, 1,5 - 2 litry
cebula, 1 kg mas³o, 2 ³y¿ki oliwa z oliwek, 2 ³y¿ki bia³e wytrawne wino, 1lampka grzanki z francuskiej bagietki, 1 na osobê majeranek, sól, pieprz,wegeta, do smaku ser ¿ó³ty /najlepiej o jakim¶ zdecydowanym smaku/, ilo¶æ wedle uznania dodaj do ulubionych drukuj przepis powiadom znajomego oceñ przepis aktualna ocena: 3,02 Opis przygotowania czas przygotowania: do 45 min Na patelni rozgrzewamy mas³o i oliwê, dodajemy drobno posiekan± cebulê i przesma¿amy a¿ cebula siê ³adnie zez³oci. Nasêpnie podlewamy bia³ym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelniê szklanke bulionu, przykrywamy i dusimy jakie¶ 15 minut. Nastêpnie wrzucamy wszystko do gor±cego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakie¶ 2 min. Do malutkich ¿aroodpornych miseczek wlewamy porcjê zupy, na ka¿dej z nich k³adziemy bagietkê, posypujemy startym serem i wkladamy na minutê do piekarnika /z opcj± grillowania/ , ¿eby ser ³adnie siê zapiek³. I mo¿emy je¶æ :-))) |