"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Styczeñ 06, 2009, 23:11:05



Tytu³: Penne
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Styczeñ 06, 2009, 23:11:05
- 1 opakowanie makaronu „penne”,
- 500 ml s³odkiej ¶mietanki (najlepiej 18%, gdy¿ 12% ma zwyczaj warzenia siê w gotowaniu),
- 4 ³y¿ki koncentratu pomidorowego,
- 4 ³y¿ki startego sera parmezan,
- 1 ³y¿ka drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól i bia³y pieprz do smaku.

Jak przyrz±dziæ?
1) Makaron penne gotujemy jak zwykle.

2) ¦mietankê gotujemy na ma³ym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy dok³adnie (najlepiej rozmieszaæ koncentrat w kubeczku i dodaæ kilka ³y¿ek ¶mietanki przed wrzuceniem do garnka). Dosypujemy ser i mieszamy dalej na ma³ym ogniu. Na koñcu dodajemy zielon± pietruszkê.

3) Sos doprawiamy sol± i pieprzem do smaku.

Jak podawaæ?
Je¶li podajemy ca³o¶æ od razu – najlepiej wrzuciæ penne do rondla z sosem i dok³adnie wymieszaæ. Garnek z zawarto¶ci± postawiæ na stole. Je¶li wydajemy tylko czê¶æ dania – indywidualne porcje przygotowaæ na talerzach - koniecznie ogrzanych, gdy¿ sos szybko stygnie


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fox ads dacjaforum ultrawinterfell drzewcehalabardy