Tytu³: Ciasto marchewkowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Styczeñ 06, 2009, 23:08:38 Sk³adniki:
4 jaja, szklanka cukru, szklanka m±ki pszennej, czubata szklanka utartej lub zmiksowanej marchewki, 2 ³y¿ki oleju, ³y¿eczka proszku do pieczenia, p³aska ³y¿eczka cynamonu, 0,5 tabliczki czekolady. Jak przyrz±dziæ? ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na pulchn± masê. Pod koniec ucierania dodaæ 2 ³y¿ki wrz±tku, wsypaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, dodaæ olej, marchewkê, cynamon i na koniec pianê ubit± z 4 bia³ek. Wszystkie sk³adniki delikatnie wymieszaæ. Ciasto wlaæ do wysmarowanej t³uszczem foremki (mo¿e byæ pod³u¿na lub okr±g³a). Piec w temperaturze 180 stopni oko³o 45 minut. Ciasto mo¿na polaæ rozpuszczon± czekolad± z dodatkiem 1-3 ³y¿ek mleka. Jak podawaæ? Najlepiej smakuje z wi¶niówk±, ¿urawinówk±, dereniówk± lub innym s³odkim likierem. |