Tytu³: Pyzy z farszem miêsno-warzywnym Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Styczeñ 05, 2009, 12:10:54 1 i 1/2 kg ziemniaków
du¿a cebula 1-2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50 dag ugotowanego miêsa z roso³u warzywa z roso³u (marchewki / pietruszka / por / kawa³ek selera) cebula ³y¿ka oleju majeranek jajo Pyzy z farszem miêsno-warzywnym - sposób przygotowania Ugotowaæ 50 dag ziemniaków w mundurkach, obraæ, przecisn±æ przez praskê. Pozosta³e ziemniaki obraæ, utrzeæ na miazgê i odcisn±æ z soku. Wymieszaæ ze start± cebul± i piure z ziemniaków. Gdy odci¶niêty sok siê ustoi, zlaæ go, a osiad³y na dnie krochmal dodaæ do miski z ziemniakami i cebul±, dok³adnie wymieszaæ z m±k±, przyprawiæ sol± i pieprzem. Miêso i gotowane warzywa zemleæ, wymieszaæ z przesma¿on± na oleju drobno posiekan± cebul±, doprawiæ majerankiem, sol± i pieprzem, wymieszaæ z jajem, wyrobiæ. Formowaæ w d³oni ma³e placuszki, na ¶rodek ka¿dego k³a¶æ ³y¿eczkê farszu, zlepiaæ brzegi i toczyæ kszta³tne kulki. K³a¶æ na osolony wrz±tek i gotowaæ oko³o 15 min. Odcedziæ i polaæ stopion± s³onink±. Podawaæ z surówk± z kwaszonej kapusty. |