Tytu³: Krokiety do barszczu Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 25, 2008, 21:41:10 30 dag ugotowanych ziemniaków
10 dag orzechów w³oskich 2 jajka 1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki 1 czubata ³y¿ka tartej bu³ki bu³ka tarta do panierowania mas³o do sma¿enia W misce ut³uc dok³adnie ¶wie¿o ugotowane gor±ce ziemniaki. Dodaæ zmielone orzechy, jedno jajko, czubat± ³y¿kê tartej bu³ki, natkê pietruszki. Posoliæ i wyrobiæ rêk± na jednolit± masê. Formowaæ krokiety (walce o ¶rednicy 1,5-2 cm i d³ugo¶ci 5-6 cm) i panierowaæ je w jajku, a nastêpnie w bu³ce tartej. Obsma¿aæ 8-10 minut w ma¶le, na ¶rednim ogniu, przewracaj±c je delikatnie, by uzyska³y ze wszystkich stron z³oty kolor. |