Tytu³: ¦ledzie korzenne Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 25, 2008, 21:36:28 6 filetów ¶ledziowych po 2 go¼dziki i ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu 4 ziarna ja³owca po æwieræ ma³ej ³y¿eczki (od kawy) nasion gorczycy i kolendry 2 z±bki czosnku l pokruszony listek laurowy l ³y¿eczka mielonej s³odkiej papryki cebula l ³y¿ka posiekanej natki pietruszki 3/4 szklanki oleju Filety ¶ledziowe wyp³ukaæ, pokroiæ w dzwonka (je¶li s± za s³one, wcze¶niej je wymoczyæ). Przyprawy korzenne oraz gorczycê, ja³owiec i kolendrê ut³uc w mo¼dzierzu, wymieszaæ z przeci¶niêtym przez praskê roztartym czosnkiem, listkiem laurowym i papryk±. Mieszankê tê zawin±æ w kawa³ek gazy, zawi±zaæ, w³o¿yæ do s³oika, zalaæ olejem i trzymaæ kilka godzin w ciep³ym miejscu. Dzwonka ryby prze³o¿yæ do s³oika z olejem i przyprawami, zamkn±æ i wstawiæ do lodówki. Po dwóch dniach bêd± dobre. Przed podaniem ¶ledzie u³o¿yæ na pó³misku, ob³o¿yæ plasterkami sparzonej cebuli i posypaæ posiekan± natk± pietruszki. |