Tytu³: ¦ledzie w sosie majonezowo-jogurtowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 24, 2008, 10:35:22 Sk³adniki:
8 podwójnych p³atów marynowanych ¶ledzi, ma³y s³oiczek majonezu, jogurt naturalny, 2-3 cebule, pieprz. Jak przyrz±dziæ? Najpierw proponujê posiekaæ cebulê w drobn± kostkê i pozostawiæ na oko³o 15 min, aby wyparowa³y olejki eteryczne cebuli. Nastêpnie ze ¶ledzi zdj±æ skórkê i pokroiæ w kostkê. Sos majonezowo-jogurtowy robi siê bardzo prosto: do miseczki wrzuciæ ca³y majonez ze s³oika i jogurt, dodaæ szczyptê pieprzu i wymieszaæ. Nastêpnie w wiêkszej misie pokrojone ¶ledzie u³o¿yæ na dnie, na nie po³o¿yæ cebulê, a nastêpnie oblaæ sosem i tak powtórzyæ parokrotnie. Odstawiæ do lodówki na oko³o 2 godz., aby mog³o siê wszystko przegry¼æ. ¯yczê smacznego! Uwagi: Mo¿na zamiast ¶ledzi marynowanych na wagê kupiæ dwa s³oiczki rolmopsów z ogórkiem. I równie¿ ogórek mo¿emy pokroiæ w kostkê i wrzuciæ go do naszych ¶ledzi. |