Tytu³: PAPRYKA FASZEROWANA Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 20, 2008, 12:11:56 Sk³adniki
- 4 papryki, - 15 dag wieprzowiny bez ko¶ci, - 1 szklanka ugotowanego ry¿u, - 400g sosu Uncle Ben’s® Smak Santorini, - 2 ³y¿ki oleju (lub innego t³uszczu), - kilka wiórków mas³a, - sól, pieprz, - 2 cebule, - 2 ³y¿eczki natki pietruszki (opcjonalnie), - 1 ³y¿eczka ¶wie¿ych zió³. Przygotowanie 1) Poszatkuj cebulê. Miêso rozt³ucz lekko t³uczkiem i pokrój w kostkê. 2) Na patelni z olejem przysma¿ na rumiano cebulê. Dodaj miêso i obsma¿ je starannie ze wszystkich stron. Do³ó¿ ry¿. 3) Do tak przygotowanych sk³adników, dodaj sos Uncle Ben’s® Smak Santorini. Ca³o¶æ wymieszaj delikatnie i starannie. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 10 min. Pozostaw do lekkiego wystudzenia. 4) Przygotuj 4 piêkne papryki, zwa¿aj±c na to, by sta³y stabilnie w pozycji pionowej. Umyj je, odetnij górn± czê¶æ str±ka i wydr±¿ gniazda nasienne. 5) Papryki nape³nij przygotowanym farszem. Prze³ó¿ do naczynia ¿aroodpornego z przykryciem. Polej kilkoma ³y¿kami wody i piecz przez 30 min. w temp 180 st. C. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkê i po³ó¿ malutki kawa³eczek mas³a na wierzchu ka¿dej papryki, aby ³adnie siê przyrumieni³. Sposób podania W naczyniu, w którym by³y zapiekane. Udekorowane ¶wie¿± zielon± pietruszk±, lub innymi zio³ami (bazylia, tymianek). Najsmaczniejsze z kawa³kiem ¶wie¿ego, chrupi±cego pieczywa. Mo¿na oddzielnie podaæ któr±¶ z naszych popularnych kasz: per³ow± lub jêczmienn±. |