"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Grudzieñ 20, 2008, 12:08:50



Tytu³: ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI I SEREM FETA
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 20, 2008, 12:08:50
- 2 cukinie o jednakowej grubo¶ci i d³ugo¶ci,
- 150g sera feta,
- 50g cebuli,
- 150g papryki (trzy kolory),
- 100g pomidorów,
- 5g bazylii,
- 3 ³y¿ki oliwy,
- 1/2 ³y¿ki oregano,
- 400g sosu Uncle Ben’s® Smak Santorini
Przygotowanie
1) Pomidory obierz ze skórki (natnij je krzy¿ykiem na górze i na dole; sparz wrz±tkiem). Pokrój w kostkê o boku ok. 1 cm. Tak samo skrój paprykê, cebulê i ser feta. Cukiniê przekrój wzd³u¿ i wytnij gniazda nasienne.

2) Pokrojone warzywa wrzuæ do miski, dopraw oliw±, dodaj posiekane zio³a (najlepiej ¶wie¿e), dopraw sol± i pieprzem. Wymieszaj dok³adnie.

3) Cukinie u³ó¿ w ¿aroodpornym naczyniu wysmarowanym oliw±. Wype³nij je przygotowan± mieszank± warzyw. Na wierzchu u³ó¿ pokrojon± fetê. Skrop oliw± i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. na ok. ½ godz.

4) Sos Uncle Ben’s® Smak Santorini podgrzej w garnuszku.
Sposób podania
Na talerze na³ó¿ gor±cy sos w s³usznej ilo¶ci, na sosie u³ó¿ upieczone cukinie.
Uwagi
Je¶li nie dysponujemy ¶wie¿ymi zio³ami, mo¿emy je zast±piæ suszonymi.


Tytu³: Odp: ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI I SEREM FETA
Wiadomo¶æ wys³ana przez: luna Grudzieñ 20, 2008, 22:56:34
brzmi bardzo apetycznie, choc sezon na cukinie za nami warto jednak wypróbowac ten przepis...


Tytu³: Odp: ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI I SEREM FETA
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 21, 2008, 20:49:23
Droga Luno cukinie mo¿na kupiæ teraz w ka¿dym markecie.Pozdrawiam


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kluczzmierzchu polski-serwer-rpg saigo-no-chi ads fox