Tytu³: Cebularz Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 17, 2008, 10:18:41 Sk³adniki:
2 - 3 cebule, 400 g m±ki, 50 g dro¿d¿y, oko³o 8 ³y¿ek oliwy z oliwek, szklanka mleka rozcieñczonego z 2/3 szklanki wody, pó³ ³y¿eczki soli. Jak przyrz±dziæ? Pokrój cebulê w plastry i podsma¿ na patelni, a¿ zrobi siê szklista. Do 400 g m±ki dodaj drobno posiekane dro¿d¿e. Na ¶rodku miski z m±k± zrób ma³e wg³êbienie i wlej do niego 4 ³y¿ki oliwy z oliwek. Delikatnie wymieszaj sk³adniki. Dodaj sól. Wyrabiaj ciasto dolewaj±c ma³ymi porcjami wodê zmieszan± z mlekiem. Zagniataj przez 5 - 10 minut. Nastêpnie odstaw na oko³o godzinê w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia (zakrywaj±c szczelnie czyst± ¶ciereczk±). Podziel ciasto na piêæ równych czê¶ci i formuj placki o ¶rednicy 20 cm i grubo¶ci 2 cm. Górê placka polej niepe³n± ³y¿eczk± oliwy i wy³ó¿ cebulê. Nastêpnie po³ó¿ cebularze na blasze i piecz oko³o 15 minut w 180 stopniach. |