Tytu³: Ryba zapiekana Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 14, 2008, 16:12:59 Sk³adniki:
- 6 p³atów ryby /filet/ - 30 dag pieczarek - 2 cebule - 20 dag sera ¿ó³tego - 1 papryka czerwona - 1/2 szklanki mleka lub ¶mietany - 1 jajko - 1 ³y¿ka mas³a - sól, pieprz, przyprawa do ryb - pietruszka lub koperek Jak przyrz±dziæ? Rybê solimy i dobrze przyprawiamy, panierujemy w m±ce i sma¿ymy na rozgrzanym t³uszczu. Kroimy pieczarki i cebulê w talarki, doprawiamy sol± /przyprawiamy wg w³asnego uznania/ i sma¿ymy na mase³ku. ¦cieramy ser ¿ó³ty na tarce o du¿ych oczkach /wiórki/, widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko lub ¶mietanê i wszystko mieszamy z utartym serem. Rybê przek³adamy do naczynia ¿aroodpornego, na wierzch k³adzemy usma¿one pieczarki z cebulk± i pokrojon± w kostkê czerwon± paprykê, dodajemy lekko mase³ka /wiórki/. Wszystko zalewamy mas± serow±... Zapiekamy w piekarniku a¿ ser siê dobrze rozpu¶ci /oko³o 20 minut/. |