"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Grudzieñ 12, 2008, 09:04:08



Tytu³: Musaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 12, 2008, 09:04:08
Sk³adniki:
1 duza cukinia, 2 cebule, ok. 1 kg ziemniaków, ok. 1/2 kg miêsa mielonego, parmezan, pomidory krojone w sosie, sól, pieprz, estragon.

Jak przyrz±dziæ?
Ziemniaki podgotowac na pó³miêkko, nastêpnie pokroiæ w talarki. Cukiniê pokroiæ w plastry, posoliæ i odstawiæ na ok. 10 minut. Podsma¿yæ miêso z cebul±, doprawic do smaku. Wysmarowaæ olejem naczynie ¿aroodporne i wy¶cieliæ plastrami cukinii. Na tym warstwami uk³adaæ miêso, ziemniaki, miêso – tak, aby ostatni± warstw± by³y ziemniaki. Nastênie polaæ ca³o¶æ pomidorami, posypaæ parmezanem i piec ok. 30 minut.

Potrzebne przybory:
Naczynie ¿aroodporne, patelnia.

Jak podawaæ?
Musakê nalezy podawaæ lekko przestudzon±. Doskona³ym dodatkiem jest sa³ata z sosem vinegret.


Tytu³: Odp: Musaka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 12, 2008, 09:05:05
Sk³adniki:
1,5 kg bak³a¿anów, 60 dag mielonego miêsa (wieprzowiny lub wo³owiny), 4 cebule, 2 miêsiste du¿e pomidory, 2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego, 2 z±bki czosnku, jajko, 2 ³y¿ki ¶mietany 18%, 1/3 szklanki oliwy, ³y¿ka bu³ki tartej, po ³y¿ce posiekanych listków bazylii i tymianku, pieprz, sól

Jak przyrz±dziæ?
Bak³a¿any pokroiæ w plastry centymetrowej grubo¶ci, posoliæ i odstawiæ na 25 min, po czym op³ukaæ, osuszyæ papierowym rêcznikiem i lekko obsma¿yæ na czê¶ci rozgrzanej oliwy. Prze³o¿yæ na talerz. Na pozosta³ym t³uszczu zeszkliæ pokrojon± w piórka cebulê. Dodaæ miêso, kilka minut sma¿yæ, mieszaj±c, wystudziæ i po³±czyæ masê z jajkiem, ¶mietan±, zio³ami i czosnkiem, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. W nat³uszczonym ¿aroodpornym naczyniu, posypanym bu³k± tart±, warstwami uk³adaæ plastry bak³a¿ana i miêso (na wierzchu powinny byæ bak³a¿any). Wymieszaæ koncentrat pomidorowy z trzema ³y¿kami gor±cej wody, polaæ potrawê. Roz³o¿yæ na wierzchu pomidory pokrojone w plastry, skropiæ oliw±, oprószyæ bu³k± tart±. Wstawiæ musakê do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. i zapiekaæ ok. 30 min.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

drzewcehalabardy ultrawinterfell fox ads szkolamagii