Tytu³: Bak³a¿an panierowany Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Grudzieñ 09, 2008, 20:05:06 Sk³adniki:
W zale¿no¶ci od planowanej ilo¶ci - na 2 osoby starczy 1 ¶redni bak³a¿an, 2 jaja, panierka do drobiu, sól, chili w proszku, oliwa lub olej do sma¿enia Jak przyrz±dziæ? Bak³a¿ana umyæ, odci±æ ogonek, pokroiæ w pó³centymetrowe plastry (nie grubsze, bo siê nie przesma¿±). U³o¿yæ w misce, posypaæ delikatnie sol±, odstawiæ na 10-15 minutek, ¿eby pu¶ci³y sok. Po tym czasie odlaæ sok, plastry bak³a¿ana panierowaæ jak schabowe w jaju i panierce do drobiu (najlepiej 2-warstwowo ;-) ). Sma¿yæ na z³otobr±zowo na mocno gor±cej oliwie na ma³ym ogniu, ¿eby nie spaliæ panierki. Smacznego!!! Uwagi: Najlepiej smakuje prosto z patelni, ale na zimno, np. na drugi dzieñ te¿ jest wysmienity. Polecam jako alternatywê dla dania miêsnego - prawie tak samo syc±ce. Zamiast bak³a¿ana mo¿na w ten sam sposób potraktowaæ cukiniê. Tytu³: Odp: Bak³a¿an panierowany Wiadomo¶æ wys³ana przez: luna Grudzieñ 10, 2008, 13:19:20 Sajgonki
- z miêska mielonego wieprzowego(200 g), ry¿owego makaronu(50 g), kie³ków fasoli Mung(1 puszka), marchewki(1 ¶rednia), cebula, kapusty pekinskiej(3 li¶cie), grzybków Mun(5 sztuk), jajka(1 szt) i zawijam w papier ry¿owy...palce lizac..:))))) oczywi¶cie z sosem s³odko -pikantnym:x (mozna kupiæ mieszankê warzyw chinskich, mrozonych) - grzyby wrzuciæ na 5 min do wrz±tku, pogotowaæ i po wyjêciu pokroic na cienkie paseczki -makaron do wrzatku, nie gotowaæ, trzymac pod przykrycuem przez 3 minuty, po wyciagnieciu poci±æ na krótkie 4 cm kawa³ki -marchwem kapuste i cebule drobno pokroic w paseczki -wszytkie sk³adniki wymieszac, doprawiæ sola i pieprzem -papier ryzowy w³ozyæ na chwilke do letniej wody a nastepnie od³o¿yæ by zmiêk³ -uk³adaæ farsz na papierze i zawijac jak go³±bki -smazyæ w g³êbokim oleju na kolor z³oty S M A C Z N E G O !!!! |