Tytuł: BakÂłaÂżan panierowany Wiadomość wysłana przez: dorka699 Grudzień 09, 2008, 20:05:06 SkÂładniki:
W zaleÂżnoÂści od planowanej iloÂści - na 2 osoby starczy 1 Âśredni bakÂłaÂżan, 2 jaja, panierka do drobiu, sĂłl, chili w proszku, oliwa lub olej do smaÂżenia Jak przyrzÂądziĂŚ? BakÂłaÂżana umyĂŚ, odci¹Ì ogonek, pokroiĂŚ w pó³centymetrowe plastry (nie grubsze, bo siĂŞ nie przesma¿¹). UÂłoÂżyĂŚ w misce, posypaĂŚ delikatnie solÂą, odstawiĂŚ na 10-15 minutek, Âżeby puÂściÂły sok. Po tym czasie odlaĂŚ sok, plastry bakÂłaÂżana panierowaĂŚ jak schabowe w jaju i panierce do drobiu (najlepiej 2-warstwowo ;-) ). SmaÂżyĂŚ na zÂłotobrÂązowo na mocno gorÂącej oliwie na maÂłym ogniu, Âżeby nie spaliĂŚ panierki. Smacznego!!! Uwagi: Najlepiej smakuje prosto z patelni, ale na zimno, np. na drugi dzieĂą teÂż jest wysmienity. Polecam jako alternatywĂŞ dla dania miĂŞsnego - prawie tak samo sycÂące. Zamiast bakÂłaÂżana moÂżna w ten sam sposĂłb potraktowaĂŚ cukiniĂŞ. Tytuł: Odp: BakÂłaÂżan panierowany Wiadomość wysłana przez: luna Grudzień 10, 2008, 13:19:20 Sajgonki
- z miêska mielonego wieprzowego(200 g), ry¿owego makaronu(50 g), kie³ków fasoli Mung(1 puszka), marchewki(1 œrednia), cebula, kapusty pekinskiej(3 liœcie), grzybków Mun(5 sztuk), jajka(1 szt) i zawijam w papier ry¿owy...palce lizac..:))))) oczywiœcie z sosem s³odko -pikantnym:x (mozna kupiÌ mieszankê warzyw chinskich, mrozonych) - grzyby wrzuciÌ na 5 min do wrz¹tku, pogotowaÌ i po wyjêciu pokroic na cienkie paseczki -makaron do wrzatku, nie gotowaÌ, trzymac pod przykrycuem przez 3 minuty, po wyciagnieciu poci¹Ì na krótkie 4 cm kawa³ki -marchwem kapuste i cebule drobno pokroic w paseczki -wszytkie sk³adniki wymieszac, doprawiÌ sola i pieprzem -papier ryzowy w³ozyÌ na chwilke do letniej wody a nastepnie od³o¿yÌ by zmiêk³ -uk³adaÌ farsz na papierze i zawijac jak go³¹bki -smazyÌ w g³êbokim oleju na kolor z³oty S M A C Z N E G O !!!! |