"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Listopad 25, 2008, 21:52:57



Tytu³: Bak³a¿any faszerowane szpinakiem i fet±.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 25, 2008, 21:52:57
Sk³adniki:
2 bak³a¿any,
250g sera feta,
1 cebula,
1 jajko,
100g sera ¿ó³tego,
sok z cytryny,
3 z±bki czosnku,
sól, pieprz, ga³ka muszkato³owa, s³odka papryka,
sos tzatziki.

Jak przyrz±dziæ?
Bak³a¿any przekroiæ wzd³u¿ na po³ówki, wydr±¿yæ i skropiæ sokiem z cytryny. Opiekaæ 15min. w piekarniku skórk± do góry na oliwie. Przyrz±dziæ farsz: cebulê zeszkliæ na oliwie, dodaæ szpinak i dusiæ a¿ bêdzie miêkki. Dodaæ pokruszony ser feta,jajko i czosnek. Po odparowaniu przyprawiæ ga³k± muszkato³ow±, sol±, pieprzem i papryk±. Farszem wype³niæ po³ówki bak³a¿ana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po 15 minut posypaæ startym serem i piec 5 min. Podawaæ polane greckim sosem tzatziki.

Jak podawaæ?
Podawaæ od razu na gor±co,polane sosem greckim tzatziki.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

polski-serwer-rpg lionesrp dacjaforum kluczzmierzchu ultrawinterfell