Tytu³: Bak³a¿any faszerowane szpinakiem i fet±. Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 25, 2008, 21:52:57 Sk³adniki:
2 bak³a¿any, 250g sera feta, 1 cebula, 1 jajko, 100g sera ¿ó³tego, sok z cytryny, 3 z±bki czosnku, sól, pieprz, ga³ka muszkato³owa, s³odka papryka, sos tzatziki. Jak przyrz±dziæ? Bak³a¿any przekroiæ wzd³u¿ na po³ówki, wydr±¿yæ i skropiæ sokiem z cytryny. Opiekaæ 15min. w piekarniku skórk± do góry na oliwie. Przyrz±dziæ farsz: cebulê zeszkliæ na oliwie, dodaæ szpinak i dusiæ a¿ bêdzie miêkki. Dodaæ pokruszony ser feta,jajko i czosnek. Po odparowaniu przyprawiæ ga³k± muszkato³ow±, sol±, pieprzem i papryk±. Farszem wype³niæ po³ówki bak³a¿ana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po 15 minut posypaæ startym serem i piec 5 min. Podawaæ polane greckim sosem tzatziki. Jak podawaæ? Podawaæ od razu na gor±co,polane sosem greckim tzatziki. |