Tytu³: Bu³eczki nadziewane pieczarkami Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 24, 2008, 18:50:41 Sk³adniki:
- 30 dag pieczarek, - 1/2 szklanki ¶mietany, - ³y¿ka m±ki pszennej, - 8 bu³eczek (najlepiej kajzerek), - cebula, - 2 ³y¿ki mas³a, - sok z po³owy cytryny, - 2 ¿ó³tka, - pieprz, - sól. Jak przyrz±dziæ? Umyte pieczarki drobno pokroiæ i razem z posiekan± cebul± udusiæ na ma¶le.Smietanê rozmieszaæ z ³y¿k± m±ki i wlaæ do pieczarek. Dodaæ sok z cytryny i trochê pieprzu oraz soli. Dusiæ chwilê na wolnym ogniu, pod koniec dodaæ dwa rozm±cone ¿ó³tka. Okr±g³e bu³eczki naci±æ z wierzchu, nieco wydr±¿yæ i w³o¿yæ nadzienie z pieczarek. Zacisn±æ otwór, by wygl±da³y jak ca³e, posmarowaæ mas³em, u³o¿yæ na blaszce i wstawiæ do piekarnika. Gdy siê zrumieni±, podawaæ gor±ce. Mo¿na bu³eczki tak¿e podpiec w mikrofalówce ok 2 min. Uwagi: Mo¿na je zje¶æ z keczupem, s± bardzo smaczne. |