"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Listopad 23, 2008, 18:16:56



Tytu³: Kebaby wy¶mienite
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 23, 2008, 18:16:56
Sk³adniki:
½ kg mielonego indyka,
4 kromki chleba ¿ytniego,
puszka czerwonej fasoli,
2 ¿ó³tka,
2 czerwone cebule,
du¿y pêczek natki pietruszki,
sok z ca³ej cytryny,
kilka ³y¿ek oliwy,
sól,
pieprz,
patyczki do szasz³yków.

Sos:

opakowanie jogurtu ba³kañskiego (250 ml),
pêczek szczypiorku,
sól,
pieprz.

Jak przyrz±dziæ?
Zanim wymieszamy miêso z reszt± sk³adników, przygotujmy sobie poszczególne elementy. Cebulê pokrójmy w drobn± kostkê, cztery kromki chleba pokruszmy i od³ó¿my do wyschniêcia. Najlepiej u¿yæ suchego chleba, ale nie zawsze taki mamy. Pietruszkê tak¿e nale¿y posiekaæ do¶æ drobno. Ods±czmy fasolê z sosu i wysypmy na talerz, ¿eby mia³a szansê podeschn±æ.

Kiedy wszystkie sk³adniki mamy ju¿ pod rêk±, musimy wymieszaæ dok³adnie masê. Wrzucamy do miski miêso, gnieciemy fasolê i dorzucamy j± do masy. Dodajemy dwa ¿ó³tka, cebulê, chleb, pietruszkê, sok z cytryny, sól i pieprz.

Po wymieszaniu masy moczymy rêce w oliwie i lepimy wa³eczki z miêsa o wielko¶ci dwóch kciuków. Pamiêtajmy, ¿e jedno naoliwienie r±k starcza na dwa, trzy kebaby.

Wsuwamy do wa³eczków patyczki do szasz³yków i k³adziemy na gor±c± kratê na grillu. Kratkê te¿ warto posmarowaæ lekko oliw±, ¿eby miêso nie przywar³o.

Nie odchod¼my na d³ugo od grilla, bo potrawa wymaga czêstego obracania. Po 20 - 25 minutach miêso jest gotowe.

W miêdzyczasie szykujemy sos. Mieszamy jogurt z posiekanym szczypiorkiem, sol± i pieprzem.

Jak podawaæ?
Kebaby podajemy wy³±cznie z sosem.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

drzewcehalabardy kluczzmierzchu szkolamagii polski-serwer-rpg saigo-no-chi