Tytu³: Kebaby wy¶mienite Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 23, 2008, 18:16:56 Sk³adniki:
½ kg mielonego indyka, 4 kromki chleba ¿ytniego, puszka czerwonej fasoli, 2 ¿ó³tka, 2 czerwone cebule, du¿y pêczek natki pietruszki, sok z ca³ej cytryny, kilka ³y¿ek oliwy, sól, pieprz, patyczki do szasz³yków. Sos: opakowanie jogurtu ba³kañskiego (250 ml), pêczek szczypiorku, sól, pieprz. Jak przyrz±dziæ? Zanim wymieszamy miêso z reszt± sk³adników, przygotujmy sobie poszczególne elementy. Cebulê pokrójmy w drobn± kostkê, cztery kromki chleba pokruszmy i od³ó¿my do wyschniêcia. Najlepiej u¿yæ suchego chleba, ale nie zawsze taki mamy. Pietruszkê tak¿e nale¿y posiekaæ do¶æ drobno. Ods±czmy fasolê z sosu i wysypmy na talerz, ¿eby mia³a szansê podeschn±æ. Kiedy wszystkie sk³adniki mamy ju¿ pod rêk±, musimy wymieszaæ dok³adnie masê. Wrzucamy do miski miêso, gnieciemy fasolê i dorzucamy j± do masy. Dodajemy dwa ¿ó³tka, cebulê, chleb, pietruszkê, sok z cytryny, sól i pieprz. Po wymieszaniu masy moczymy rêce w oliwie i lepimy wa³eczki z miêsa o wielko¶ci dwóch kciuków. Pamiêtajmy, ¿e jedno naoliwienie r±k starcza na dwa, trzy kebaby. Wsuwamy do wa³eczków patyczki do szasz³yków i k³adziemy na gor±c± kratê na grillu. Kratkê te¿ warto posmarowaæ lekko oliw±, ¿eby miêso nie przywar³o. Nie odchod¼my na d³ugo od grilla, bo potrawa wymaga czêstego obracania. Po 20 - 25 minutach miêso jest gotowe. W miêdzyczasie szykujemy sos. Mieszamy jogurt z posiekanym szczypiorkiem, sol± i pieprzem. Jak podawaæ? Kebaby podajemy wy³±cznie z sosem. |