"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Listopad 18, 2008, 19:00:10



Tytu³: Bitki wo³owe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 18, 2008, 19:00:10
Sk³adniki:


1/2kg miêsa wo³owego bez ko¶ci,
2 cebule,
p³aska ³y¿eczka pieprzu zio³owego,
2 ³y¿ki octu balsamicznego,
2 ³y¿ki oliwy z oliwek,
1 li¶æ laurowy,
2 ³y¿ki m±ki pszennej,
2 ³y¿ki oleju lub margaryny,
1 ³y¿ka majeranku,
sól, pieprz.



Jak przyrz±dziæ?


Miêso kroimy w plastry, w poprzek w³ókien i rozbijamy t³uczkiem.

Tak przygotowane wk³adamy do naczynia, posypujemy pieprzem zio³owym, majerankiem i dodajemy dwie ³y¿ki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny.

Wszystko dok³adnie mieszamy i odstawiamy na oko³o pó³ godziny.

Nastêpnie miêso nacieramy sol± i pieprzem.

Obtaczamy w m±ce i obsma¿amy na z³oty kolor.

Zdejmujemy z patelni.

Cebulê kroimy w plasterki i podsma¿amy na tym samym t³uszczu.

Miêso i cebulê przek³adamy do rondla, dolewamy wody, by miêso by³o przykryte.

Dodajemy listek laurowy i dusimy do miêkko¶ci (godzinê).



Jak podawaæ?


Podajemy z ziemniakami, kasz± gryczan± lub kluseczkami.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kluczzmierzchu szkolamagii polski-serwer-rpg fox saigo-no-chi