"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Listopad 18, 2008, 19:00:10



Tytuł: Bitki woÂłowe
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 18, 2008, 19:00:10
SkÂładniki:


1/2kg miĂŞsa woÂłowego bez koÂści,
2 cebule,
pÂłaska ÂłyÂżeczka pieprzu zioÂłowego,
2 ÂłyÂżki octu balsamicznego,
2 ÂłyÂżki oliwy z oliwek,
1 liœÌ laurowy,
2 ÂłyÂżki mÂąki pszennej,
2 ÂłyÂżki oleju lub margaryny,
1 ÂłyÂżka majeranku,
sĂłl, pieprz.



Jak przyrzÂądziĂŚ?


Miêso kroimy w plastry, w poprzek w³ókien i rozbijamy t³uczkiem.

Tak przygotowane wkÂładamy do naczynia, posypujemy pieprzem zioÂłowym, majerankiem i dodajemy dwie ÂłyÂżki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny.

Wszystko dok³adnie mieszamy i odstawiamy na oko³o pó³ godziny.

NastĂŞpnie miĂŞso nacieramy solÂą i pieprzem.

Obtaczamy w mÂące i obsmaÂżamy na zÂłoty kolor.

Zdejmujemy z patelni.

CebulĂŞ kroimy w plasterki i podsmaÂżamy na tym samym tÂłuszczu.

MiĂŞso i cebulĂŞ przekÂładamy do rondla, dolewamy wody, by miĂŞso byÂło przykryte.

Dodajemy listek laurowy i dusimy do miĂŞkkoÂści (godzinĂŞ).



Jak podawaĂŚ?


Podajemy z ziemniakami, kaszÂą gryczanÂą lub kluseczkami.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

dacjaforum saigo-no-chi drzewcehalabardy fox kluczzmierzchu