Tytu³: Bitki wo³owe Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 18, 2008, 19:00:10 Sk³adniki:
1/2kg miêsa wo³owego bez ko¶ci, 2 cebule, p³aska ³y¿eczka pieprzu zio³owego, 2 ³y¿ki octu balsamicznego, 2 ³y¿ki oliwy z oliwek, 1 li¶æ laurowy, 2 ³y¿ki m±ki pszennej, 2 ³y¿ki oleju lub margaryny, 1 ³y¿ka majeranku, sól, pieprz. Jak przyrz±dziæ? Miêso kroimy w plastry, w poprzek w³ókien i rozbijamy t³uczkiem. Tak przygotowane wk³adamy do naczynia, posypujemy pieprzem zio³owym, majerankiem i dodajemy dwie ³y¿ki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny. Wszystko dok³adnie mieszamy i odstawiamy na oko³o pó³ godziny. Nastêpnie miêso nacieramy sol± i pieprzem. Obtaczamy w m±ce i obsma¿amy na z³oty kolor. Zdejmujemy z patelni. Cebulê kroimy w plasterki i podsma¿amy na tym samym t³uszczu. Miêso i cebulê przek³adamy do rondla, dolewamy wody, by miêso by³o przykryte. Dodajemy listek laurowy i dusimy do miêkko¶ci (godzinê). Jak podawaæ? Podajemy z ziemniakami, kasz± gryczan± lub kluseczkami. |