Tytu³: Babka ziemniaczana Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 16, 2008, 20:16:36 Sk³adniki:
2 kg ziemniaków, plaster boczku, z±bek czosnku, 1 jajko, 2 ³y¿ki m±ki pszennej 500, sól, pieprz, majeranek. Jak przyrz±dziæ? Ziemniaki obraæ i surowe zetrzeæ. Na patelni wysma¿yæ pokrojony w kostkê boczek. Czosnek posiekaæ jak najdrobniej. Do startych ziemniaków dodaæ kolejno: sól, pieprz, majeranek i wymieszaæ. Nastêpnie dodaæ m±kê i wymieszaæ. Dodaæ jajko i wymieszaæ. Po wymieszaniu na koñcu dodaæ boczek razem z t³uszczem z patelni oraz czosnek. Nastêpnie na blachê wysmarowan± wcze¶niej t³uszczem i obsypan± bu³k± tart± wy³o¿yæ farsz. W³o¿yæ do piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na oko³o 60-80 min. Jak podawaæ? Jest to tradycyjna potrawa litewska, wiêc podajemy ze ¶mietan±. Do smaku proponujê piwo, najlepiej litewskie (Svyturys). Smacznego. |