Tytuł: Ciasto bananowe Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 11, 2008, 16:44:33 SkÂładniki:
- 100g rodzynek (lepsze beda biale ale zwykle tez moga byc) - 75ml ciemnego rumu lub bourbona - 175g maki - 2 lyzeczki proszku do pieczenia - pol lyzeczki sody - pol lyzeczki soli - 125g masla, rozpuszczonego - 150g cukru - 2 jajka - 4 male bardzo dojrzale banany, rozgniecione - 60g posiekanych orzechow wloskich - 1 lyzka olejku waniliowego Jak przyrzÂądziĂŚ? 1. Wloz rodzynki do malego garnka i polej rumem a nastepnie zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj, i zostaw na godzine dopoki rodzynki nie wchlonia alkoholu. 2. Wymieszaj w naczyniu make, proszek do pieczenia, sod i sol. 3. W duzym naczyniu wymieszaj rozpuszczone maslo z cukrem i ubijaj az sie dobrze polaczy. Dodaj jajka i dobrze ubij. Potem dodaj do tego zgniecione banany, nastepnie orzechy, rodzynki, i olejek waniliowy. Wymieszaj i dodaj make, najpierw polowe tego, wymieszaj a potem reszte. Dobrze wymieszaj. 4. wlej do formy i piecz ok. 1 godz. i 15 min. w temperaturze 170ºC. Potrzebne przybory: 1 forma okolo 23 x 13 x 7cm, mikser, miska Uwagi: Ja zamiast rumu dodalam wodke i olejek rumowy, wyszlo rownie dobre. Przepis pochodzi z ksiazki Nigelli. Polecam! |