Tytu³: Makaron w sosie szpinakowo-pieczarkowym z ryb± Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 08, 2008, 21:33:54 Sk³adniki:
400 g makaronu pe³noziarnistego, 300 g szpinaku, 250 g pieczarek, 500 g ryby (o wyrazistym smaku, w ¿adnym razie panga), 2 ¶rednie cebule, pó³ pêczka pietruszki, ¿o³ty ser do posypania (najlepiej parmezan), szklanka ¶mietanki 12%, sól, pieprz, ga³ka muszkato³owa, oliwa z oliwek. Jak przyrz±dziæ? Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsma¿amy szybko pokrojony w kostkê filet z ryby. Zdejmujemy i na ten sam t³uszcz rzucamy pokrojon± w pióra cebulê. Kiedy siê zeszkli, dodajemy w ca³o¶ci ma³e pieczarki (wiêksze przekrojone na po³ówki). Czekamy, a¿ odparuje woda i lekko siê zrumieni±. Teraz pora na ¶wie¿e, dobrze umyte li¶cie szpinaku. Dusimy je, tak aby by³y miêkkie, a zarazem siê nie rozpad³y. Dodajemy ¶mietanê, przyprawy, dusimy jakie¶ 5 minut. Na sam koniec nale¿y dorzuciæ podsma¿on± rybê i posiekan± pietruszkê, dusiæ jeszcze oko³o 2 minut. Ca³o¶æ mieszamy z makaronem i posypujemy startym serem. Rewelacja, warto spróbowaæ nawet je¶li kto¶ nie przepada za szpinakiem |