Tytuł: Makaron w sosie szpinakowo-pieczarkowym z rybÂą Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 08, 2008, 21:33:54 SkÂładniki:
400 g makaronu pe³noziarnistego, 300 g szpinaku, 250 g pieczarek, 500 g ryby (o wyrazistym smaku, w ¿adnym razie panga), 2 œrednie cebule, pó³ pêczka pietruszki, ¿o³ty ser do posypania (najlepiej parmezan), szklanka œmietanki 12%, sól, pieprz, ga³ka muszkato³owa, oliwa z oliwek. Jak przyrz¹dziÌ? Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsma¿amy szybko pokrojony w kostkê filet z ryby. Zdejmujemy i na ten sam t³uszcz rzucamy pokrojon¹ w pióra cebulê. Kiedy siê zeszkli, dodajemy w ca³oœci ma³e pieczarki (wiêksze przekrojone na po³ówki). Czekamy, a¿ odparuje woda i lekko siê zrumieni¹. Teraz pora na œwie¿e, dobrze umyte liœcie szpinaku. Dusimy je, tak aby by³y miêkkie, a zarazem siê nie rozpad³y. Dodajemy œmietanê, przyprawy, dusimy jakieœ 5 minut. Na sam koniec nale¿y dorzuciÌ podsma¿on¹ rybê i posiekan¹ pietruszkê, dusiÌ jeszcze oko³o 2 minut. Ca³oœÌ mieszamy z makaronem i posypujemy startym serem. Rewelacja, warto spróbowaÌ nawet jeœli ktoœ nie przepada za szpinakiem |