Tytu³: Jab³ecznik z bit± ¶mietan± Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58 Sk³adniki:
Biszkopt: - 3 jajka - 3 ³y¿ki m±ki pszennej - 3 ³y¿ki cukru - ³y¿eczka proszku do pieczenia Masa: - 1,5 kg jab³ek - 1 czubata ³y¿ka m±ki ziemniaczanej Ponadto: - 250 ml ¶mietany 30% - 50 g czekolady mlecznej - 1 ³y¿eczka cukru wanilinowego - t³uszcz do wysmarowania blaszki Jak przyrz±dziæ? Biszkopt: Jajka ubiæ z cukrem.M±kê wymieszaæ z proszkiem do pieczenia i dodaæ do ubitych jaj. Ciasto wlaæ do wysmarowanej t³uszczem blaszki o wymiarach 25-40 cm.Piec w temp.160`C przez ok 20 min. Masa: Jab³ka obraæ,zetrzeæ,zalaæ 125 ml wody i dusiæ pod przykryciem. Do miêkkich jab³ek dodaæ m±kê rozprowadzon± w 150 ml wody.Zagotowaæ.Dodaæ 2 czubate ³yzki cukru. Na ostudzony biszkopt w blaszce wy³ozyæ masê. Smietanê sch³adzaæ przez 2-3 godz. w lodówce,a nastêpnie ubiæ z cukrem wanilinowym. Czekoladê zetrzeæ na tarce o grubych oczkach. Bit± ¶mietanê rozprowadziæ na masie i posypaæ start± czekolad±. Uwagi: Przechowywaæ w lodówce. |