"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58



Tytu³: Jab³ecznik z bit± ¶mietan±
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58
Sk³adniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 ³y¿ki m±ki pszennej
- 3 ³y¿ki cukru
- ³y¿eczka proszku do pieczenia

Masa:
- 1,5 kg jab³ek
- 1 czubata ³y¿ka m±ki ziemniaczanej

Ponadto: - 250 ml ¶mietany 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 ³y¿eczka cukru wanilinowego
- t³uszcz do wysmarowania blaszki

Jak przyrz±dziæ?
Biszkopt:
Jajka ubiæ z cukrem.M±kê wymieszaæ z proszkiem do pieczenia i dodaæ do ubitych jaj. Ciasto wlaæ do wysmarowanej t³uszczem blaszki o wymiarach 25-40 cm.Piec w temp.160`C przez ok 20 min.

Masa:
Jab³ka obraæ,zetrzeæ,zalaæ 125 ml wody i dusiæ pod przykryciem. Do miêkkich jab³ek dodaæ m±kê rozprowadzon± w 150 ml wody.Zagotowaæ.Dodaæ 2 czubate ³yzki cukru.

Na ostudzony biszkopt w blaszce wy³ozyæ masê. Smietanê sch³adzaæ przez 2-3 godz. w lodówce,a nastêpnie ubiæ z cukrem wanilinowym. Czekoladê zetrzeæ na tarce o grubych oczkach. Bit± ¶mietanê rozprowadziæ na masie i posypaæ start± czekolad±.

Uwagi:
Przechowywaæ w lodówce.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ads drzewcehalabardy fox szkolamagii ultrawinterfell