Tytuł: JabÂłecznik z bitÂą ÂśmietanÂą Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58 SkÂładniki:
Biszkopt: - 3 jajka - 3 ÂłyÂżki mÂąki pszennej - 3 ÂłyÂżki cukru - ÂłyÂżeczka proszku do pieczenia Masa: - 1,5 kg jabÂłek - 1 czubata ÂłyÂżka mÂąki ziemniaczanej Ponadto: - 250 ml Âśmietany 30% - 50 g czekolady mlecznej - 1 ÂłyÂżeczka cukru wanilinowego - tÂłuszcz do wysmarowania blaszki Jak przyrzÂądziĂŚ? Biszkopt: Jajka ubiĂŚ z cukrem.MÂąkĂŞ wymieszaĂŚ z proszkiem do pieczenia i dodaĂŚ do ubitych jaj. Ciasto wlaĂŚ do wysmarowanej tÂłuszczem blaszki o wymiarach 25-40 cm.Piec w temp.160`C przez ok 20 min. Masa: JabÂłka obraĂŚ,zetrzeĂŚ,zalaĂŚ 125 ml wody i dusiĂŚ pod przykryciem. Do miĂŞkkich jabÂłek dodaĂŚ mÂąkĂŞ rozprowadzonÂą w 150 ml wody.ZagotowaĂŚ.DodaĂŚ 2 czubate Âłyzki cukru. Na ostudzony biszkopt w blaszce wyÂłozyĂŚ masĂŞ. SmietanĂŞ schÂładzaĂŚ przez 2-3 godz. w lodĂłwce,a nastĂŞpnie ubiĂŚ z cukrem wanilinowym. CzekoladĂŞ zetrzeĂŚ na tarce o grubych oczkach. BitÂą ÂśmietanĂŞ rozprowadziĂŚ na masie i posypaĂŚ startÂą czekoladÂą. Uwagi: PrzechowywaĂŚ w lodĂłwce. |