"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58



Tytuł: JabÂłecznik z bitÂą ÂśmietanÂą
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58
SkÂładniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 ÂłyÂżki mÂąki pszennej
- 3 ÂłyÂżki cukru
- ÂłyÂżeczka proszku do pieczenia

Masa:
- 1,5 kg jabÂłek
- 1 czubata ÂłyÂżka mÂąki ziemniaczanej

Ponadto: - 250 ml Âśmietany 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 ÂłyÂżeczka cukru wanilinowego
- tÂłuszcz do wysmarowania blaszki

Jak przyrzÂądziĂŚ?
Biszkopt:
Jajka ubiĂŚ z cukrem.MÂąkĂŞ wymieszaĂŚ z proszkiem do pieczenia i dodaĂŚ do ubitych jaj. Ciasto wlaĂŚ do wysmarowanej tÂłuszczem blaszki o wymiarach 25-40 cm.Piec w temp.160`C przez ok 20 min.

Masa:
JabÂłka obraĂŚ,zetrzeĂŚ,zalaĂŚ 125 ml wody i dusiĂŚ pod przykryciem. Do miĂŞkkich jabÂłek dodaĂŚ mÂąkĂŞ rozprowadzonÂą w 150 ml wody.ZagotowaĂŚ.DodaĂŚ 2 czubate Âłyzki cukru.

Na ostudzony biszkopt w blaszce wyÂłozyĂŚ masĂŞ. SmietanĂŞ schÂładzaĂŚ przez 2-3 godz. w lodĂłwce,a nastĂŞpnie ubiĂŚ z cukrem wanilinowym. CzekoladĂŞ zetrzeĂŚ na tarce o grubych oczkach. BitÂą ÂśmietanĂŞ rozprowadziĂŚ na masie i posypaĂŚ startÂą czekoladÂą.

Uwagi:
PrzechowywaĂŚ w lodĂłwce.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ads kluczzmierzchu dacjaforum fox drzewcehalabardy