Tytu³: Tiramisu Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Listopad 02, 2008, 20:42:35 Sk³adniki:
- 50 g drobnych biszkoptów gotowych (ze sklepu), - 1 ma³a fili¿anka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu, - 1 kieliszek likieru (50 g), wi¶niowego lub pomarañczowego, - 1 opakowanie (200g) s³odkiej ¶mietany, - 1 torebka (nieca³a) zagêstnika do ¶mietany (mo¿e byæ Oetkera), - 50 g drobnego cukru, - 1/2 ³y¿eczka ¶wie¿o mielonego cynamonu, - 1/2 laski wanilii (mo¿na zast±piæ cukrem z prawdziw± wanili±), - 100 g sera mascarpone, - 1 ³y¿ka dobrego, ciemnego kakao. Jak przyrz±dziæ? 1) Biszkopty u³o¿yæ jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt du¿a ³adna szklana miska o p³askim dnie), w której bêdzie wystepowa³ nasz deser. 2) Pokropiæ ostudzon± kaw± i likierem dosyæ obficie. 3) Ubiæ sch³odzon± ¶mietanê w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem. 4) Zagêstnik do ¶mietany wymieszaæ z cukrem, cynamonem i wyci¶niêtym z wanilii extraktem. Dodaæ do ¶mietany i ubiæ na sztywno. Najlepiej, ¿eby wszystkie te sk³adniki by³y ch³odne. 5) Dodaæ ser mascarpone i delikatnie wymieszaæ ze ¶mietan±. Wy³o¿yæ na przygotowane biszkopty po³owê kremu, nastêpnie pozosta³e biszkopty i znowu na wierzchu ca³± resztê kremu, ³adnie wyrównaæ wierzch. 6) Wstawiæ do lodówki co najmniej na 1/2 godz. 7) Przed podaniem oprószyæ deser kakaowym pudrem. Potrzebne przybory: Dobry mikser. Tytu³: Odp: Tiramisu Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Styczeñ 06, 2009, 23:04:27 Tiramisu po polsku
Sk³adniki: 2 opakowania pod³u¿nych biszkoptów, 2 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej, 50 ml likieru migda³owego amaretto (mo¿e byæ rum, koniak), 3 ³y¿ki ciemnego kakao, 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym, 250 ml mleka, 1 opakowanie kremu ¶mietankowego lub waniliowego do ciast. Jak przyrz±dziæ? Kawê zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki. Dodajemy do niej 50 ml likieru migda³owego. Czekamy a¿ lekko przestygnie. Krem ¶mietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka. Je¿eli w przepisie jest 300 ml – u¿ywamy 250 ml. Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilê miksujemy. Kremu nie ³±czymy z mas³em, bo straci swoj± lekko¶æ i delikatno¶æ. Nastêpnie po jednym biszkopcie zanurzamy w naparze kawy i szybko wyjmujemy, ¿eby ciastko siê nie rozpad³o. Uk³adamy jeden przy drugim, a¿ przykryj± dno naczynia lub formy. Na ciastka wyk³adamy po³owê kremu i oprószamy za pomoc± sitka po³ow± kakao. Uk³adamy drug± warstwê nas±czonych ciastek i przykrywamy reszt± kremu. Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki. |