Tytu³: "FAWORKI" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Czerwiec 28, 2008, 07:56:55 (http://s2.zapodaj.net/images/31425455.gif) FAWORKI SK£ADNIKI: 3.5 szklanki m±ki pszennej 6 ¿ó³tek 1szklanka kwa¶nej ¶mietany 1 kieliszek koniaku (mo¿na zamieniæ na kieliszek spirytusu albo ³y¿kê octu) 3g (1 ³y¿eczka)proszku do pieczenia 155g (1 szklanka)cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 400g smalcu PRZYGOTOWANIE: M±kê z proszkiem do pieczenia przesiaæ na stolnicy. Dodaæ ¿ó³tka, ¶mietanê, koniak. Zarobiæ jednolite ciasto, dobrze je urobiæ poprzez uderzanie nim w stolnicê do chwili, a¿ zaczn± sie ukazywaæ pêcherzyki powietrza. Bardzo cienko rozwa³kowaæ, kroiæ paski szeroko¶ci 2-3 cm d³ugo¶ci ok. 8cm Po¶rodku zrobiæ naciêcia i przewin±æ przez nie ciasto. W ¿eliwnym garnku rozpu¶ciæ smalec, i wrzucaæ do niego partiami przygotowane faworki, obsma¿aj±c z obu stron. Os±czyæ z t³uszczu i posypaæ cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Pychotka, od siebie dodam jeszcze, ¿e sukces mo¿na osi±gn±æ odpowiednio ugniataj±c ciasto! Powodzonka :) |