Tytu³: "MASA SOLNA" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Czerwiec 25, 2008, 15:21:51 (http://zapodaj.net/images/93839400.jpg) Do przygotowania masy potrzebna jest:- m±ka -sól (bardzo drobno zmielona - najlepiej o konsystencji cukru pudru) -woda (3/4 czê¶ci wody) -klej do tapet (nie jest konieczny, zapewnia jednak wiêksz± trwa³o¶æ gotowego wyrobu) Po³±cz kilogram m±ki pszennej z tak± sam± ilo¶ci± soli, oraz 4 ³y¿kami kleju do tapet. Wszystko to urabiaj z wod±, do momentu, a¿ masa osi±gnie elastyczn± formê. Mo¿na równie¿ dodaæ glicerynê lub detergent do mycia naczyñ, które to sk³adniki dodadz± masie miêkko¶ci. Sok z cytryny i klej winylowy, ocet z zielonych winogron, zapewniaj± twardo¶æ produktu. Do wyrabiania masy potrzebna nam stolnica, wa³ek do ciasta oraz powszechnie u¿ywane narzêdzia kuchenne takie jak, wyciskacz do czosnku, rade³ko, czasem foremki do ciasta. Przydadz± siê równie¿ spinacze czy haczyki, które mo¿na wykorzystaæ jako zawieszki. Wszelkie koraliczki, guziczki, stanowiæ mog± oryginalny i ciekawy dodatek. Odcisk bawe³nianej koronki, mo¿e byæ u¿yty np. jako faktura sukienki anio³a. Suszenie powinno przebiegaæ niezwykle ostro¿nie i wolno, temperatura bardzo niska, nie powinna przekraczaæ 70-89 stopni, i trwaæ minimum10-12 godzin, ja jednak temperaturê ciut zwiêkszam i sam wypa³ trwa skracam do ok 6 godzin w temp 100 stopni, przy czym wcze¶niej suszê w temperaturze pokojowej przez ok 24 godziny. (http://pu.i.wp.pl/?k=Mzk0NTc4OTAsNDY1Njgx&f=Anioly12.JPG) (http://pu.i.wp.pl/?k=Mzk0NTc4OTAsNDY1Njgx&f=Anioly0.JPG) Tytu³: "Ciastolina" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Luty 09, 2009, 15:58:55 http://www.youtube.com/v/GwdaK1WF0Wo&hl=pl&fs=1 http://www.youtube.com/v/Pv5Xfxl7OdA&hl=pl&fs=1 |