"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczêty przez: @¿mijka Maj 01, 2008, 08:56:05



Tytu³: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 01, 2008, 08:56:05
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096278611374.jpg)
"ZUPA Z DYNI"

   Pokrojon± w kosteczkê dyniê rozgotowujê w ma³ej ilo¶ci wody, odcedzam z niej, by nastêpnie dok³adnie warzywo zmiksowaæ. Aby uzyskaæ odpowiedni± dla zupy konsystencjê, zachêcam do rozcieñczenia jej mlekiem i wlania kilku zaledwie kropel migda³owego aromatu. Aby zupa by³a s³odsza proponujê dodanie np. banana, czy wcze¶niej odmoczone bakalie. Nie podajê tutaj ilo¶ci produktów jaka jest wymagana do sporz±dzania tego dania, poniewa¿ wykonujê je na tzw. oko. Jest to bez w±tpienia okazja do rozwiniêcia naszego kunsztu kulinarnego.  ;)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)


Tytu³: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 02, 2008, 05:44:59
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097027462665.gif)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096997702137.jpg)

"PLACKI Z DYNI"

Sk³adniki:

ok. 1/2 kg mi±¿szu dyni
10 dag mielonego miêsa
10 dag m±ki razowej
4 ³y¿ki mleka
dro¿d¿e
olej
jajko
sól
pieprz
tymianek
natka pietruszki


Sposób wykonania:

Ciep³e mleko mieszamy z dro¿d¿ami oraz ³y¿k± m±ki.
Po przykryciu ¶ciereczk± odstawiamy w ciep³ym miejscu do czasu "wyro¶niêcia".
Dyniê kroimy na kawa³ki, obgotowujemy.
Po odcedzeniu ¶cieramy j± na tarce o wiêkszych oczkach.
Do miski wrzucamy jajko, drobno posiekana natkê pietruszki, m±kê oraz przyprawy.
Ca³o¶æ dok³adnie mieszamy z miêsem, po czym dodajemy wyro¶niête dro¿d¿e. Formujemy ma³e placuszki i sma¿ymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Zachêcam do wyk³adania gotowych placuszków na serwetki,
które wch³on± nadmiar t³uszczu.

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097027462665.gif)


Tytu³: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 02, 2008, 12:13:30
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097245143595.jpg)
"TARTA Z DYNI"
(http://www.f4a.eu/uplGRA/1209731308466.gif)
Sk³adniki:

40dag dyni
jajko
10 dag wiórków kokosowych
kwa¶ne jab³ko
mandarynka
pó³ cytryny
pó³ szklanki jogurtu naturalnego
³y¿eczka proszku do pieczenia
³y¿ka cukru
imbir
cynamon
aromat rumowy


(http://www.f4a.eu/uplGRA/1209731308466.gif)
Sposób wykonania:

Umyt± dyniê obraæ i pokroiæ na kawa³ki, zalaæ wrz±tkiem i ugotowaæ na miêkko.
(warzywa nale¿y zawsze zalewaæ wrz±c± wod±)
Nastêpnie odcedzamy je, obieramy z delikatnej skórki, miksujemy.
Je¿eli masa ta wyda sie nam nazbyt wodnista, nale¿y ca³o¶æ odparowaæ.
W miêdzyczasie jajko ubiæ z cukrem i jogurtem, po³±czyæ z przyprawami.
Do ca³o¶ci dodajemy dyniê, jab³ko obrane i starte na tarce,
m±kê, oraz ³y¿eczkê proszku do pieczenia - mieszamy.
Mas³em wysmarowaæ formê na tarte, posypaæ m±k± i wlaæ do niej masê.
Wierzch mo¿na udekorowaæ plasterkami mandarynki oraz cytryny.
W piekarniku nagrzanym do temperatury oko³o 170st.C pieczemy tarte przez oko³o 35-40 minut.

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097262686550.gif)


Tytu³: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 03, 2008, 08:51:29
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg)

   Dynia jest warzywem, z którego mo¿na przygotowaæ bardzo wiele przeró¿nych potraw. Przekona³am siê o tym dziêki mojej córce, która wiele lat temu zdecydowa³a siê zmieniæ swoj± dietê. Warzywo to jest pyszne zarówno gotowane jak i sma¿one, nadaje siê do kiszenia i marynowania. Warto¶æ kaloryczna jest raczej niska, ale zawiera ono sporo sk³adników mineralnych i witamin. Jest uprawiane powszechnie niemal na ca³ym ¶wiecie.
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)


Tytu³: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 03, 2008, 09:30:26
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12098021287176.gif)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12098018977788.jpg)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12098021287176.gif)
"DYNIA SMA¯ONA"

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) SK£ADNIKI:(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)

Kilogram m³odej dyni,
m±ka do panierowania,
sklarowane mas³o,
pieprz,
sól.


(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) SPOSÓB WYKONANIA:(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)

   Dyniê p³uczemy i obieramy.
Po usuniêciu pestek, kroimy na plasterki grubo¶ci ok 1 - 1.5 cm.
Przyprawiamy je sol± i pieprzem a nastêpnie panierujemy w m±ce.
Uk³adamy na patelniê z rozgrzanym t³uszczem i sma¿ymy z obu stron na z³oty kolor.
Przed podaniem nale¿y ods±czyæ je z nadmiaru t³uszczu.
Mo¿na w ten sam sposób przyrz±dziæ równie¿ cukiniê.


Tytu³: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 07, 2008, 10:25:10
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12101514437953.jpg)
"ZUPA DYNIOWO-FASOLOWA"

SK£ADNIKI:
20dag dyni
10dag suchej fasoli
marchewka
kawa³ek selera
ziemniak
³y¿ka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
2 z±bki czosnku
majeranek
koperek
papryka
cebula
sól


SPOSÓB WYKONANIA:
Wyp³ukan± fasolê namoczyæ na ca³± noc, nastêpnie odlaæ wodê,
w której siê moczy³a, zalaæ litrem ¶wie¿ej i gotowaæ do miêkko¶ci.
Marchew, ziemniak, seler, cebulê oraz z±bki czosnku,
pokroiæ w ma³e kawa³ki i w³o¿yæ do fasoli na kwadrans przed zakoñczeniem gotowania.
Gdy warzywa bêd± ju¿ miêkkie, dodajemy pokrojon± w kostkê dyniê,
koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Zachêcam, by tu¿ przed samym podaniem do sto³u,
posypali zupê natk± ¶wie¿ej pietruszki, oraz koperkiem.
(http://www.f4a.eu/uplGRA/1210152513590.gif)


Tytu³: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 10, 2008, 12:21:18
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12101534331912.gif)


Sk³adniki:
* 0,5kg mi±¿szu z dyni *
* jab³ko *
* cebula *
* 0,5 szklanki soku jab³kowego *
* niepe³na szklanka ¶mietany *
* 0,5 l roso³u *
* 25dag marchewki *
* 3 ³y¿ki oleju *
* kawa³eczek imbiru *
* 3 du¿e ³y¿ki musztardy *
* kurkuma *
* curry *
* sól *


Sposób wykonania:
 
Pokrojone w kosteczkê jab³ko, marchewkê, cebulê i dyniê,
 dusimy na rozgrzanym oleju.
Cieniutkie plasterki imbir dodajemy do warzyw
i dusimy jeszcze przez kilka minut na ma³ym ogniu.
Podlewamy sokiem z jab³ek i roso³em,
przez kwadrans jeszcze gotuj±c na ¶rednim ogniu.
Ca³o¶æ dok³adnie miksujemy, by na koniec po³±czyæ ze ¶mietan±.
Przyprawiamy musztard±, sol±, curry, oraz kurkum±.

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif)


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ultrawinterfell ads kluczzmierzchu drzewcehalabardy polski-serwer-rpg