Tytu³: "POTRAWY Z DYNI" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 01, 2008, 08:56:05 (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096278611374.jpg) "ZUPA Z DYNI" Pokrojon± w kosteczkê dyniê rozgotowujê w ma³ej ilo¶ci wody, odcedzam z niej, by nastêpnie dok³adnie warzywo zmiksowaæ. Aby uzyskaæ odpowiedni± dla zupy konsystencjê, zachêcam do rozcieñczenia jej mlekiem i wlania kilku zaledwie kropel migda³owego aromatu. Aby zupa by³a s³odsza proponujê dodanie np. banana, czy wcze¶niej odmoczone bakalie. Nie podajê tutaj ilo¶ci produktów jaka jest wymagana do sporz±dzania tego dania, poniewa¿ wykonujê je na tzw. oko. Jest to bez w±tpienia okazja do rozwiniêcia naszego kunsztu kulinarnego. ;) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) Tytu³: "POTRAWY Z DYNI" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 02, 2008, 05:44:59 (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12097027462665.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096997702137.jpg) "PLACKI Z DYNI" Sk³adniki: ok. 1/2 kg mi±¿szu dyni 10 dag mielonego miêsa 10 dag m±ki razowej 4 ³y¿ki mleka dro¿d¿e olej jajko sól pieprz tymianek natka pietruszki Sposób wykonania: Ciep³e mleko mieszamy z dro¿d¿ami oraz ³y¿k± m±ki. Po przykryciu ¶ciereczk± odstawiamy w ciep³ym miejscu do czasu "wyro¶niêcia". Dyniê kroimy na kawa³ki, obgotowujemy. Po odcedzeniu ¶cieramy j± na tarce o wiêkszych oczkach. Do miski wrzucamy jajko, drobno posiekana natkê pietruszki, m±kê oraz przyprawy. Ca³o¶æ dok³adnie mieszamy z miêsem, po czym dodajemy wyro¶niête dro¿d¿e. Formujemy ma³e placuszki i sma¿ymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Zachêcam do wyk³adania gotowych placuszków na serwetki, które wch³on± nadmiar t³uszczu. (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12097027462665.gif) Tytu³: "POTRAWY Z DYNI" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 02, 2008, 12:13:30 (http://www.f4a.eu/uplGRA/12097245143595.jpg) "TARTA Z DYNI" (http://www.f4a.eu/uplGRA/1209731308466.gif) Sk³adniki: 40dag dyni jajko 10 dag wiórków kokosowych kwa¶ne jab³ko mandarynka pó³ cytryny pó³ szklanki jogurtu naturalnego ³y¿eczka proszku do pieczenia ³y¿ka cukru imbir cynamon aromat rumowy (http://www.f4a.eu/uplGRA/1209731308466.gif) Sposób wykonania: Umyt± dyniê obraæ i pokroiæ na kawa³ki, zalaæ wrz±tkiem i ugotowaæ na miêkko. (warzywa nale¿y zawsze zalewaæ wrz±c± wod±) Nastêpnie odcedzamy je, obieramy z delikatnej skórki, miksujemy. Je¿eli masa ta wyda sie nam nazbyt wodnista, nale¿y ca³o¶æ odparowaæ. W miêdzyczasie jajko ubiæ z cukrem i jogurtem, po³±czyæ z przyprawami. Do ca³o¶ci dodajemy dyniê, jab³ko obrane i starte na tarce, m±kê, oraz ³y¿eczkê proszku do pieczenia - mieszamy. Mas³em wysmarowaæ formê na tarte, posypaæ m±k± i wlaæ do niej masê. Wierzch mo¿na udekorowaæ plasterkami mandarynki oraz cytryny. W piekarniku nagrzanym do temperatury oko³o 170st.C pieczemy tarte przez oko³o 35-40 minut. (http://www.f4a.eu/uplGRA/12097262686550.gif) Tytu³: "POTRAWY Z DYNI" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 03, 2008, 08:51:29 (http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg) Dynia jest warzywem, z którego mo¿na przygotowaæ bardzo wiele przeró¿nych potraw. Przekona³am siê o tym dziêki mojej córce, która wiele lat temu zdecydowa³a siê zmieniæ swoj± dietê. Warzywo to jest pyszne zarówno gotowane jak i sma¿one, nadaje siê do kiszenia i marynowania. Warto¶æ kaloryczna jest raczej niska, ale zawiera ono sporo sk³adników mineralnych i witamin. Jest uprawiane powszechnie niemal na ca³ym ¶wiecie. (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) Tytu³: "POTRAWY Z DYNI" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 03, 2008, 09:30:26 (http://www.f4a.eu/uplGRA/12098021287176.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12098018977788.jpg) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12098021287176.gif) "DYNIA SMA¯ONA" (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) SK£ADNIKI:(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) Kilogram m³odej dyni, m±ka do panierowania, sklarowane mas³o, pieprz, sól. (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) SPOSÓB WYKONANIA:(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) Dyniê p³uczemy i obieramy. Po usuniêciu pestek, kroimy na plasterki grubo¶ci ok 1 - 1.5 cm. Przyprawiamy je sol± i pieprzem a nastêpnie panierujemy w m±ce. Uk³adamy na patelniê z rozgrzanym t³uszczem i sma¿ymy z obu stron na z³oty kolor. Przed podaniem nale¿y ods±czyæ je z nadmiaru t³uszczu. Mo¿na w ten sam sposób przyrz±dziæ równie¿ cukiniê. Tytu³: "POTRAWY Z DYNI" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 07, 2008, 10:25:10 (http://www.f4a.eu/uplGRA/12101514437953.jpg) "ZUPA DYNIOWO-FASOLOWA" SK£ADNIKI: 20dag dyni 10dag suchej fasoli marchewka kawa³ek selera ziemniak ³y¿ka koncentratu pomidorowego natka pietruszki 2 z±bki czosnku majeranek koperek papryka cebula sól SPOSÓB WYKONANIA: Wyp³ukan± fasolê namoczyæ na ca³± noc, nastêpnie odlaæ wodê, w której siê moczy³a, zalaæ litrem ¶wie¿ej i gotowaæ do miêkko¶ci. Marchew, ziemniak, seler, cebulê oraz z±bki czosnku, pokroiæ w ma³e kawa³ki i w³o¿yæ do fasoli na kwadrans przed zakoñczeniem gotowania. Gdy warzywa bêd± ju¿ miêkkie, dodajemy pokrojon± w kostkê dyniê, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zachêcam, by tu¿ przed samym podaniem do sto³u, posypali zupê natk± ¶wie¿ej pietruszki, oraz koperkiem. (http://www.f4a.eu/uplGRA/1210152513590.gif) Tytu³: "POTRAWY Z DYNI" Wiadomo¶æ wys³ana przez: @¿mijka Maj 10, 2008, 12:21:18 (http://www.f4a.eu/uplGRA/12101534331912.gif) Sk³adniki: * 0,5kg mi±¿szu z dyni * * jab³ko * * cebula * * 0,5 szklanki soku jab³kowego * * niepe³na szklanka ¶mietany * * 0,5 l roso³u * * 25dag marchewki * * 3 ³y¿ki oleju * * kawa³eczek imbiru * * 3 du¿e ³y¿ki musztardy * * kurkuma * * curry * * sól * Sposób wykonania: Pokrojone w kosteczkê jab³ko, marchewkê, cebulê i dyniê, dusimy na rozgrzanym oleju. Cieniutkie plasterki imbir dodajemy do warzyw i dusimy jeszcze przez kilka minut na ma³ym ogniu. Podlewamy sokiem z jab³ek i roso³em, przez kwadrans jeszcze gotuj±c na ¶rednim ogniu. Ca³o¶æ dok³adnie miksujemy, by na koniec po³±czyæ ze ¶mietan±. Przyprawiamy musztard±, sol±, curry, oraz kurkum±. (http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif) |